Деветимата от прокурорската колегия на ВСС щат-не щат ще трябва да

...
Деветимата от прокурорската колегия на ВСС щат-не щат ще трябва да
Коментари Харесай

ВСС се наумува - в сряда дава зелена светлина за разследването на Сарафов... Евентуално

Деветимата от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет щат-не щат ще би трябвало да се занимаят с въпроса да назначат висшата съдийка Даниела Талева за прокурор адхок.

Както е известно, тове е крайната стъпка, с цел да се " завърти " чисто новият механизъм за следствие на основния прокурор (или някой от заместниците му). А пръв обект на следствието - по малко чудноват метод - се озове не основният, а зам. основният оттогава Борислав Сарафов. Това, че сега стана основен, вероятно е съвпадане и няма нищо общо с размотаването на кадровиците от Висш съдебен съвет месеци наред.
Какво всъщност стана
Както е известно, тематиката се оказа, че се радва на огромен интерес - незабавно след обнародването на закона, единствено през юни постъпиха общо 15 сигнала против Иван Гешев и Борислав Сарафов. А първото следствие против Сарафов, за което сега става въпрос, е по сигнал на.. шеф кабинета на Гешев, който го написал след прословутата конференция на шефа си със скъсването на оставката.

Най-общо стъпките са следните: със системата за инцидентно систематизиране се избира измежду лист от съдии (с сан " висш " ), които са дали единодушие, един. Точно него Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет назначава за прокурор адхок във Върховна касационна прокуратура. И той организира следствието.

В закона тъкмо по този начин написа " назначава " - не се оставя вид за преценка на самите членове (които, както казахме, в момента са 9-има - поради едно незапълнено място от Народното събрание, и уволнението на Иван Гешев).

Но не би... 

Въпреки че получиха навреме съобщение от зам.- ръководителя на Върховния касационен съд (и надлежно отраслов отговорник по тематиката с прокурора адхок) Лада Паунова, кадровиците от Прокурорската гилдия включиха видимо на " първа планинска " скорост... Даже на задна. Всъщност сходни " игри с часовника " сме гледали неведнъж през годините и те несъмнено не подвигат имиджа и доверието в Съвета.

До днес те два пъти стопираха задействането на механизма, като двата пъти беше... с разнообразни претекстове.

Отделен въпрос е, че Народното събрение, в което явно виждаме кои в този момент " колят и бесят ", по неизвестни - най-малко за публиката - аргументи след това пипна чисто новия закон. И измени инцидентния асортимент, който за елементарни каузи ще е един, а за адхок прокурора - различен. Наложи се политиците да удрят задна и споделиха, че изборът на Даниела Талева си остава факт.

Тогава обаче кадровиците на ул. " Екзарх Йосиф " демонстрираха силата си 

Първия път - на първото си съвещание след избора на Талева, се позоваха на обстоятелството, че Гешев е пратил на Конституционния съд съвсем всички законови промени. Заседанието им бе на не напълно близката дата 12 юли. Изтъкна се фактът, че според Административнопроцесуалния кодекс - има ли позволено за разглеждане от Конституционен съд искане, административният орган - който и да е той - спира процедурата.

Отделно от това Огнян Дамянов се поразсърди: как законодателят не им дал роля за каквато и да било преценка на претендента (който да проверява главния).

Втори път - на 19 юли, прокурорите в съвета още веднъж се събраха. И " опять двойка "... 

Този път се сетиха за различен претекст - въпреки новият механизъм да касае по принцип следствие на  " основния прокурор и неговите заместници “, в съответния текст от Закон за съдебната власт, където се урежда компетеността с назначението на новия адхок прокурор, пише...

" (чл. 30, алинея 5 т. 21) прокурорската гилдия назначава арбитър, избран по реда на чл. 112, алинея 6, на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, извършени от основния прокурор ".

 Т. е., тук зам. основният липсва.

Така в края на юли, и надлежно - при започване на ваканцията си, кадровиците пратиха на Народното събрание да си поправи закона.

Към днешна дата това към този момент е реалност - с излизането на промените в Държавен вестник в петък.

Съвсем обособена тематика е - в случай че чисто хипотетично си представим, че някой е " от неприятните ", всичките тези маньоври, осъществявани обществено, дали не биха му дали време да покрие следите си. Тук изобщо не става въпрос за и.ф. основния прокурор, а по принцип.

Със сигурност, в случай че лоши има, те към този момент би трябвало да треперят след сряда. Пет месеца и нещо след старта на процедурата Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет е включила следната точка в дневния си ред:

1. Проект на решение по отношение на съобщение от заместникпредседателя и началник на Наказателна гилдия на Върховния касационен съд за назначение на служба „ прокурор “ във Върховна касационна прокуратура на Даниела Георгиева Талева – арбитър в Софийския градски съд, избрана по реда на член 112, алинея 6 от Закон за съдебната власт да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от заместител на основния прокурор /отложена с решение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет по Протокол № 27/19.07.2023 година, т. 20/.

Освен, в случай че не са ни намислили нещо друго... 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР